PENTRU SIGURANTA DUMNEAVOASTRA

 

- Nu desigilati contorul si firida !
- Nu atingeti conductoarele electrice chiar daca sunt cazute la pamant!
- Scoateti patroanele sigurantelor din tabloul electric inainte de a face orice interventie la instalatia dumneavoastra!
- Folositi numai sigurante calibrate corespunzator tipului de circuit dorit a se proteja! Eliminati astfel riscul electrocutarii si al incendiilor datorate instalatiei electrice.
- Nu atingeti niciodata conductori electrici dezizolati!
- Instalati numai prize cu contact de protectie in locurile umede sau cu pardoseala din material conductor!
- Nu folositi aparatele electrocasnice cu mainile umede sau cu picioarele in apa!
- Nu folositi aparate electrice improvizate !
- Cereti buletine de verificare a rezistentei izolatiei de protectie impotriva electrocutarii pentru orice instalatie electrica noua!
INTERVENTIA IN INSTALATIILE DISTRIBUITORULUI, RUPEREA SIGILIILOR APLICATE, CONSTITUIE INFRACTIUNE!
Delimitarea instalatiilor electrice intre distribuitor si consumator este, in general, la bornele de iesire ale grupului de masura (contor).
 
 

Sfaturi Utile pentru Copii

 
SIGURANTA IN CASA
SIGURANTA AFARA
image001Nu folositi niciodata radio-ul, TV-ul sau uscatorul de par atunci cand sunteti in cada sau atunci cand faceti dus!
 
image002Niciodata sa nu inaltati zmeie, avioane sau baloane deasupra liniilor de tensiune!
image003Nu supraincarcati prizele cu prea multe ştechere si niciodata sa nu introduceti degetele sau obiecte straine in priza!
Nu trageti de fire pentru a scoate din priza. Trageti doar de ştecher!
 
image004Niciodata sa nu va urcati pe stalpii de tensiune sau in copacii din apropierea liniilor de tensiune!
image005Nu atingeti niciun obiect electric daca sunteti ud sau stati ori sunteti in apa!
image006Niciodata sa nu atingeti linii de tensiune cazute la pamant!
 
image007Nu atingeti cabluri electrice care sunt rupte sau au fire electrice iesite in afara!
Nu va jucati sau muscati cabluri electrice!

Nu atingeti si nu va apropiati de echipamente electrice. Nu va apropiati acolo unde apar semne ca:

image008

 

UTILIZAREA APARATURII ELECTROCASNICE IN SIGURANTA

 

Pentru siguranta dumneavoastră şi a familiei:

1.  Utilizati aparatele electrocasnice doar in scopul pentru care au fost proiectate si conform instructiunilor cuprinse in manualul de utilizare!
2.  Nu atingeti stecherul aparatelor electrocasnice cu mâinile si picioarele ude sau umede.
3.  Nu utilizati prelungitoare sau prize multiple. In situatia in care cablul de alimentare nu este suficient de lung, inlocuiti-l cu unul corespunzator, fara ca acesta sa fie îndoit sau presat.
4.  Intrerupeti alimentarea cu energie electrica (scoateti aparatul din priza) daca doriti sa efectuati operatii de întretinere sau în cazul unei functionari defectuoase.
5.  Nu permiteti accesul copiilor în apropierea acelor aparate care sunt in functiune si care ar pune in pericol siguranta copiilor.
6.  Operatiile de reparatie trebuie executate doar de catre Service-ul autorizat.
 

PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE ELECTROCUTARE

Conduita de urmat in cazul electrocutarii este dependenta de mai multi factori:
·       Varsta si afectiunile asociate ale persoanei electrocutate; de exemplu, copiii au rezistenta la nivelul tegumentului foarte mica si arsurile sunt mai grave, persoanele in varsta care au afectiuni cardiace sunt mult mai expuse in cazul unui accident;
·       Timpul scurs pana cand persoana a primit asistenta medicala; reanimarea trebuie intreprinsa cat mai rapid posibil (in primele 5 minute);
·       Tensiunea si intensitatea curentului electric; un curent de intensitate mare produs de tensiuni inalte poate carboniza tesuturile in locurile unde rezistenta este cea mai mare;
·       Gradul de umiditate in mediul inconjurator, acesta fiind un bun conducator de electricitate.

Este obligatoriu ca orice manevra de prim ajutor sa fie precedata de intreruperea sursei de curent, nerespectarea acestei cerinte prezentand risc vital pentru salvator. Cand acest lucru este imposibil, victima trebuie indepartata cu ajutorul unui obiect nemetalic, din lemn, plastic, cauciuc sau folosind manusi de cauciuc pentru autoprotectie, avand grija sa punem sub propriile picioare un obiect uscat.

Dupa aceea se urmeaza una dintre variante:

·       Daca pacientul este constient: se pozitioneaza pe o parte, se inveleste cu o patura sau cu folia termoizolanta din trusa de prim-ajutor, se panseaza steril arsurile cutanate si se imobilizeaza fracturile dupa care se transporta la cea mai apropiata unitate spitaliceasca pentru evaluare si continuarea terapiei;
·       Daca pacientul este inconstient si prezinta lipsa respiratiei spontane si a pulsului la carotide se incepe resuscitarea cardio-respiratorie: masaj cardiac extern si respiratie gura la gura (5 compresii pe torace alternativ cu 2 respiratii gura la gura), care nu se va intrerupe pana la sosirea unui echipaj dotat cu echipament corespunzator pentru sustinerea functiilor vitale (ambulanta de reanimare);
·       Daca pacientul prezinta respiratie spontana si puls, se pozitioneaza pe o parte sau in pozitia laterala de securitate si se procedeaza ca la punctul 1, adica se supravegheaza tot timpul activitatea respiratorie si cardiaca.
 
Important de retinut!
·       In general tensiunile mari produc arsuri, iar intensitatile mari produc tulburari cardiace/neurologice;
·       Gravidele electrocutate se transporta obligatoriu la spital pentru evaluare chiar daca nu prezinta vreo tulburare oricare ar fi ea (risc de moarte fetala);
·       Arsurile interne urmeaza in general traiectele vasculo-nervoase si nu pot fi evaluate ca si consecinte imediat;
Pentru reanimarea accidentatului, fiecare secunda este pretioasa. Daca scoaterea de sub tensiune si inceperea respiratiei artificiale se fac imediat dupa electrocutare, readucerea la viata reuseste de cele mai multe ori. De aceea, primul ajutor trebuie acordat fara intarziere, chiar la locul accidentului!